Bertako produktuak

IZORIA GAZTANDEGIA

ARDI LATXA: ARRAZA AUTOKTONOA KONTSERBATZEN DUGU

 

Aiaraldean, Gorobel mendilerroaren magalean, eta Iturrigorri mendi-tontorraren azpian, Izoria gaztandegia dago. Gaztandegi horren inguruan bazkatzen du gure ardi latxa musuzuriko eta musubeltzeko artaldeak, eta bertatik kalitatezko esnea lortzen dugu gure gaztak egiteko. Familiako ohiturari jarraituz, gure gaztek gure ukitu pertsonala eta inguruko larreen aromak mantentzen dituzte.

 

Gaztak baldintza guztiak betetzen ditu Idiazabal Jatorri Deitura izateko. Erreferentea da Euskal Herrian eta Nafarroan. Hauek dira Deituraren berme nagusiak:

 

– Esnea eta gazta ekoizteko eta egiteko eremua Euskadi eta Nafarroa dira, Erronkariko ibarra osatzen duten udalerriak izan ezik.

– Soilik erabil daiteke Latxa eta Karrantzako arrazakoen ardi-esnea inolako nahasketarik gabe eta pasteurizatu gabe.

– IDIAZABAL gaztaren gutxieneko heltzea bi hilabetekoa da.

– Aterakin lehorraren aldean, koipekiaren gutxieneko edukia % 45ekoa da.

– Gaztak proba sanitarioak eta organoleptikoak gainditu beharko ditu.

– Izendapenaren barruan sartutako gaztek azal zenbakiduna dute.

 

Bestalde, bere merkataritza-eskaintza osatzeko, gaztandegiak bere erle propioak ditu eta Gorobel mendilerroko basoetako eta txilarreko eztia egiten du Aiaraldean.

IZORIA GAZTANDEGIA.

Artzain elaboratzaileak.

Izoria - Aiara (Araba)

675 841 620 · 617 819 051

julenibarrolaizoria@hotmail.es

SOLOITZA GAZTANDEGIA

GAZTAGINTZA JASANGARRIA ETA DISEINUZKOA ARESPALDITZAN

 

Arabako Arespalditza herrian (Aiaran) kokatutako behi-aziendaren familia-ustiategia, esne-ekoizpen osoa Iparlati saldu egin ohi ziona. Orain, beraiek aritzen dira lehengaia eraldatzen eta produktua egiten, eta gazta urdina, gazta freskoa eta jogurta ekoizten dituzte.

 

Gaztandegia bere abereez hornitzen da eta behi-gaztaren ekoizpenari balioa eman nahi dio. Gainera, instalazioak guztiz berrituta daude eta jasangarritasunera bideratuta daude, irizpide bioklimatikoen arabera; izan ere, baserriak eta gaztandegiak eguzki-plakekin funtzionatzen dute.

 

Elaborazio-prozesu osoa osatzeko ardura hartzen duten unetik aurrera, baserrira eta gaztandegira bisita gidatuak eskaintzen dituzte, bertan ikusteko lehengaiaren eraldaketa, kasu honetan esnea, eta inguruko km0 gazta urdina bezain berritzaileak diren produktuak lortzeko.

 

Bisita bat egiteko edo artisau-produktuak erosteko, gaztandegira hurbildu edo haiekin harremanetan jarri zaitezkete.

SOLOITZA GAZTANDEGIA

Esquinabajo Auzoa. Behean, 01476 Arespalditza, Araba.

635 718 475

Beldui Txakolina

Arabako txakolina jatorri-deitura espainiarra da, Arabako Aiaraldeko ardogunean jatorria duen txakolinarentzat. Izen horretakoak dira Amurrio, Artziniega, Aiara, Laudio eta Okondo udalerriak.

Beldui Txakolina Laudio herriaren goikaldean dagoen upeltegia da, eta herri osora begira dago. Bere ibilbide luzeaz gain, Euskadiko Berrikuntza Komertzialaren saria jaso du, 2013an lortutakoa. Aipagarria da, halaber, bere bisita gidatuengatik eta ekoizten dituen ardo barietateagatik: urrezko txakolina, zuria, gorria eta aparduna.

 

Txakolina egiteko prozesua pausoz pauso ezagutzeko leku aproposa da: landa-lanetik hasi eta botila upategitik ateratzen den arte. Bisita gidatuak, ardoen dastatzea, jatetxea eta familiako jarduerak dira eskaintzen dituen zerbitzuetako asko. Gainera, txakolin honen ekoizpena Laudioko historiara eta bertako jendearengana iristen da, herriko tradizioa eta produktua gertutik ezagutzeko aukera ematen duena.

BELDUI TXAKOLINA

Beldui, 01400 Laudio, Araba

685 75 76 48

Santamaría Harategia

LAUDIOKO SANTAMARIAREN ODOLOSTEEN SEKRETUA: AMAMAREN ERREZETA

 

Laudion odolosteen tradizioa duela urte askotatik dator. Egutegian data bat ere badago odolosteena ospatzen dena, eta egun horretako plater izarra da.

 

Santamaria harategiaren ibilbidea 1952 urtean hasi zen, Azoka plazan inauguratu eta produktua merkaturatzen hasi zenean. Errezeta bakarra eta belaunaldikoa du, eta jendeak oso gustukoa duena bere gozotasunagatik eta osagaien konbinazio bereziagatik: arroza eta barazkia. Burgosko odolosteen (arroza bakarrik) eta Bizkaikoen (barazkiak bakarrik) arteko nahasketa dela esan daiteke.

 

Txerri iberikoetatik datorren eta burdina asko duen produktua, probatu gabe utzi behar ez duzuna.

SANTAMARÍA HARATEGIA

Batzalarrin Kalea, 4, 01400 Laudio, Araba

946 72 04 35

Ana Mari Urdaitegia

TXERRI-HARAGIEN BARIETATEA ETA KALITATEA

 

Ana Mari urdaitegia herriko saltoki-denda txiki bat da, Azoka plazan kokatua dagoena, eta, gainera, bere lantokia ere badu. Bertan, produktu adobatu bikainak egiten ditu, hala nola hanka, belarria, kareta, paparraldia, hirugiharra, saiheskia edo solomoa. Adoboa beraiek prestatzen dute piperrautsarekin, gatzarekin, piper txorizeroarekin eta ezer gutxi gehiagorekin. Baina txerri haragi fresko eta natural on batez gozatu nahi baduzu, beste atal batzuk ere aurki ditzakezu, hala nola sekretua, giarra, urdaiazpikoa eta abar. Hestebeteak, saltxitxak, txorizoak eta odolosteak ere badituzte. Hemen nabarmentzen da txorizoa, gihar askorekin, urdai gutxirekin, piper txorizeroarekin eta piperrautsik gabe, eta odolosteak, Laudioko produktu izarra.

ANA MARI URDAITEGIA

Abastos Plaza, Laudio, 01400 Araba

94 672 03 91

Iza Okindegia

EUSKADIKO URREZKO MAMIA

 

Iza Okindegia Orozkon dagoen ogi-lantegi bat da, Laudioren ondoan dagoen Bizkaiko herrian, non bere produktu guztiak merkaturatzeko lokal bat ere baduen. Okindegi artisau baten 3. belaunaldia da. Bertan, irin onek, berezko hazkuntza propioko ore amak, hartzidura luzeek, gehigarririk ez erabiltzeak, km0 produktuek eta eskuz egindako lanak definitzen dituzten ogiak. Askotan, bai nazio mailan, bai nazioarte mailan, lantegirik onenetako bat bezala onartua izan da. 2019an, Izarra eta Urrezko Ogi Mamia jaso zituen Euskadiko okindegirik onena bezala, eta, 2020an, AENKOMERek (Arabako Merkataritza eta Zerbitzuetako enpresaburuen elkarteak) Berrikuntzaren Saria eman zion.

 

Iza Okindegian era guztietako ogiak eta artisau gozoak aurki ditzakegu. Euskadiko bertako tokiko produktuak eta produktu tradizionalak egiten dituzte (askotan ahaztuak), Txintxorta, Sopako edo Mokotza adibidez, baita beste herrialde batzuetako produktuak ere, hala nola Fougasse edo Brioche frantsesa, Focaccia Genovesa edo Panetone Milanesa.

IZA OKINDEGIA

Zumalakarregi Hiribidea, 30, 01400 Laudio, Araba

946 72 84 94

Dastaketa Gozotegia

HIRU HAMARKADATIK GORAKO ESPERIENTZIA DUEN LAUDIOKO ENPRESA FAMILIARRA

 

Dastaketaren negozio familiarra 1984an hasi zen, uholdeen zorigaiztoko urtearen ondoren. Hondamendiaren ondoren ilusioa berreskuratu ondoren, gozokiak egiten hasi zen bere lantegian bertan. Hondamendiaren ondorengo ilusioa berreskuratuta, gozokiak egiten hasi zen bere lantegian. Horien kalitate bikainaren ondorioz, Dastaketak gora egin zuen eta lokal berriak ireki zituen, lehenik Amurrion eta gero Arrigorriagan. Urteekin, gaur egun jendearen artean duen errekonozimendua eta estimua ereiten joan da, te pastetan duen espezialitatea nabarmenduz. Bere beste produktu izar batzuk kremazko edo esnegainezko milorriak dira, gainetik almendra laminatuen geruza kurruskaria dutenak, edo gurinezko opilak, Bilboko Gozoki tipikoa direnak, baina Laudion bertan eginda, kalitate bikainean eta beste gozotegi batzuetakoen inbidiarik gabe dastatu ahal izateko zortea dugunak.

DASTAKETA GOZOTEGIA

Lamuza Kalea, 5, 01400 Laudio, Araba

946 72 07 13